Καιρος να λαβει τελος η αναμονη!Oι Pens In Disguise επιστρεφουν στο λημερι τους φερνοντας μαζι τους νεα κειμενα!Οσοι πιστοι...συντονιστειτε!!

Συνεργάτες

Αναγνώστες

Like us on Facebook

Visitors

Πρότεινε σε φίλο

Πρότεινε σε φίλο:

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Your Name :
Your Email :
Subject :
Message :
Image (case-sensitive):

Πώς σας φάνηκε το blog;

Από το Blogger.
Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Όλοι μας έχουμε βάλει μάσκα τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας (είτε στα καρναβάλια, είτε στο χειρουργείο, είτε στην οξυγονοκόλληση :-Ρ) κι αν μη τι άλλο έχουμε δει πολλές εξέχουσες προσωπικότητες να την κατοχυρώνουν σαν σήμα κατατεθέν όπως τους αδερφούς Ντάλτον , τον Βι και τον Ζορό, ενίοτε ακόμη και την ευγενεία του, τον κύριο Τρανσυλβανό κόμη(ξερετε, εκείνον τον τύπο με το σηκωμένο γιακά και τους κοφτερούς κυνόδοντες). Υπάρχουν μάσκες για πολλές χρήσεις και γούστα, θέλω όμως να επικεντρώσετε την προσοχή σας στη μάσκα που φοράτε αυτή ακριβώς τη στιγμή. Το βλέπω στα μάτια σας πως δεν καταλαβαίνετε τι εννοώ. Ας είναι. Θα εξηγηθώ αναλυτικότερα παρακάτω. Για αρχή αρκεί να σας πω ότι είναι μια μάσκα που δε φαίνεται, κι όμως, λίγο έως πολύ, σίγουρα υφίσταται.

Για να κατανοήσετε καλύτερα την υπόσταση αυτής της μάσκας νομίζω πως πρέπει πρώτα να εξετάσουμε τους σκοπούς που εξυπηρετεί η χρήση μιας κανονικής, υλικής μάσκας, προκειμένου να γίνουν παρακάτω οι σωστές αντιστοιχίες. Μια μάσκα μπορεί να είναι απλώς διακοσμητική. Η βασική της όμως λειτουργία είναι η κάλυψη, η απόκρυψη. Κι αν προχωρήσουμε λίγο παραπέρα, είναι και η προστασία-όχι μόνο η κυριολεκτική αλλά και αυτή που προσφέρει ακριβώς η απόκρυψη, η οποία μπορεί να είναι καλώς ή κακώς εννοούμενη, ικανή να προστατέψει τον ντετέκτιβ αλλά και τον ληστή.

Ήρθε η ώρα να εξηγηθώ λίγο εκτενέστερα όσον αφορά την πρώτη μάσκα που σας ζήτησα να προσέξετε. Η πρώτη της δουλειά είναι η απόκρυψη στοιχείων. Των δικών σας στοιχείων. Των δικών μου στοιχείων, μιας κι εγώ η ίδια τη χρησιμοποιώ. Και δεν είναι άλλη από το ψευδώνυμο που αμφότεροι χρησιμοποιήσαμε κατά την είσοδό μας σ’αυτόν τον ιστότοπο. Στη δική μου περίπτωση και των συνεργατών/συνιδρυτών του blog, ακόμη και το ίδιο το όνομά μας (pens in disguise) υποδηλώνει την επιθυμία μας να παραμείνουμε κρυφοί.

Αυτή η εξήγηση δε μπορεί βέβαια να σας έχει ικανοποιήσει απόλυτα. Κι έχετε δίκιο, γιατί ακόμα δε σας έχω αποκαλύψει τις κύριες σκέψεις που σκοπεύω να μοιραστώ μαζί σας. Ας προχωρήσουμε λοιπόν λίγο ακόμη. Το ψευδώνυμό σας είναι φαινομενικά η τέλεια μάσκα. Αποκρύπτει φυσικά τα στοιχεία σας. Σας προστατεύει από την πρόσβαση άλλων σ’αυτά. Μπορεί να είναι ακόμη και διακοσμητικό, στα όρια του ασφαλούς, εφ’όσον, εάν το επιθυμείτε, μπορεί να αποκαλύπτει ελάχιστα μόνο πράγματα σχετικά με τις προτιμήσεις σας. Μέχρι τώρα η μάσκα σας αποδεικνύεται αρκετά αποτελεσματική. Επαρκώς προστατευτική. Τόσο, ώστε να σας εμπνέει το αίσθημα της ασφάλειας. Κι ακόμα κάτι παραπάνω, το αίσθημα της ελευθερίας.

Ελευθερία, οπωσδήποτε. Μπορείτε να πείτε ό,τι θέλετε, να ενεργήσετε κατά τον τρόπο που επιθυμείτε, χωρίς φόβο ότι κάποιος θα σας εμποδίσει. Κι εδώ ακριβώς βρίσκετaι η ουσία του προβλήματος: είστε ανεξέλεγκτοι. Ακόμα και με τους όποιους τυπικούς περιορισμούς που μπορεί να θέτει ο παρών ιστότοπος η και ολόκληρο το δίκτυο, είστε ουσιαστικά ανεξέλεγκτοι. Η ελευθερία αυτή μπορεί να πάρει τρομακτικές διαστάσεις αν λάβουμε υπόψη το χαοτικό χαρακτήρα του διαδικτύου. Σ’αυτό στηρίζεται η βάση του ηλεκτρονικού εγκλήματος του οποίου θύμα μπορεί να καταστεί ο καθένας όπως και μπορεί βέβαια να συλληφθεί ο καθένας στη θέση του δράστη όχι μόνο διότι το δίκτυο ελέγχεται πλέον με σύγχρονα αστυνομευτικά συστήματα αλλά και διότι η μάσκα σας είναι ελλιπής. Και οι αδυναμίες της δεν είναι μόνο οι τεχνικές αλλά κι εκείνες που της προσδίδετε εσείς οι ίδιοι.

Αφού φτάσαμε μέχρις εδώ θα κάνω λίγη ακόμα κατάχρηση της υπομονής και της αντοχής σας για να βουτήξουμε σε πιο βαθιά νερά. Γιατί, όπως είπαμε στην αρχή, υπάρχουν πολλών ειδών μάσκες. Θα ήθελα αυτή τη φορά να σκεφτείτε πόσες φορές είδατε κάποιον να κρύβεται πίσω από μια παρόμοια μάσκα, δικτυακή ή μη. Πόσες φορές μπορεί αλήθεια κι εσείς οι ίδιοι να κρυφτήκατε πίσω από μια τέτοια μάσκα για να πετύχετε ένα σκοπό, να εντυπωσιάσετε, να προσελκύσετε? Οι περισσότεροι επιθυμούμε μια καλή εικόνα για το άτομο μας (συνήθως καλύτερη απ’αυτή που έχουμε), επιζητούμε μια ιδανική μορφή για τον εαυτό μας. Η διαδικασία όμως της επαναμόρφωσης και ολοκλήρωσης είναι συχνά επίπονη και κοπιαστική. Είναι πολλά βλέπετε που χρειάζονται να γίνουν για το χτίσιμο μιας προσωπικότητας. Πολλοί από μας προτιμάμε να προσποιηθούμε, να υποκριθούμε, θεωρώντας πως αυτός είναι ενδεχομένως ένας πιο σύντομος κι εύκολος δρόμος για να γίνουμε αρεστοί, επιδεικνύοντας συνάμα μια εσωτερική ανασφάλεια, ένα είδος περιφρόνησης προς τον εαυτό μας και υποτίμησης των δυνατοτήτων του. Τι γίνεται όμως με την αλήθεια?

Ε, λοιπόν, η αλήθεια είναι πως σύντομος δρόμος δεν υπάρχει. Για να μπορέσουμε να βελτιωθούμε πρέπει να περάσουμε με θάρρος και ταπεινότητα τη δοκιμασία της αυτογνωσίας. Το να αποκρύπτουμε και να καταπιέζουμε τα αληθινά μας στοιχεία και συναισθήματα προκειμένου να εξωτερικεύσουμε άλλα που δεν μας αντιπροσωπεύουν δε μας ωφελεί σε τίποτα-αντίθετα, μόνο να βλάψει μπορεί, καθώς αυτά δε μπορούν να μείνουν κρυφά για πολύ και συχνά μας οδηγούν σε δυσάρεστες αποκαλύψεις.

Είναι καιρός να μάθουμε κι εμείς οι ίδιοι να κοιτάζουμε κάτω από τη μάσκα. Η επιφάνειά της δεν αρκεί για να διατηρηθεί η σχέση μας με τον κόσμο. Μπορούμε να υποστηρίξουμε πειστικά μόνο τα δικά μας χαρακτηριστικά γιατί μόνο αυτά γνωρίζουμε. Ο,τιδήποτε ξένο προς εμάς επικαλούμαστε δε μπορεί παρά να φαίνεται ξένο και στους άλλους. Θα είμαστε έτοιμοι να το υιοθετήσουμε μόνο όταν θα το έχουμε μελετήσει και προσαρμόσει στη δική μας ταυτότητα τη δεδομένη στιγμή. Οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς και αληθινοί για να δώσουμε και στους άλλους την ευκαιρία να μας αγαπήσουν γι’αυτό που είμαστε.

Γράφει η Fatal Secretary για τους Pens In Disguise

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου