Καιρος να λαβει τελος η αναμονη!Oι Pens In Disguise επιστρεφουν στο λημερι τους φερνοντας μαζι τους νεα κειμενα!Οσοι πιστοι...συντονιστειτε!!

Συνεργάτες

Αναγνώστες

Like us on Facebook

Visitors

Πρότεινε σε φίλο

Πρότεινε σε φίλο:

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Your Name :
Your Email :
Subject :
Message :
Image (case-sensitive):

Πώς σας φάνηκε το blog;

Από το Blogger.
Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010
Ψέμα, το μη αληθινό. Μας ακολουθεί από την αρχή ακόμα της Πτώσης. Δεν είναι τυχαίο που λένε ότι "το ψέμα βγήκε απ' τον Παράδεισο". Βγήκε στην κυριολεξία, έφυγε (παίρνοντας κι εμάς μαζί). Κατέχει υψηλή θέση στον κόσμο μας, καθώς σημαντικό μέρος του είναι διαποτισμένο μ΄αυτό. Με το φιλοσοφικό πνεύμα που μας διακρίνει και την άπλετη επινοητικότητά που μας χαρακτηρίζει ανακαλύψαμε πολλές χρήσεις του ψέματος, καταλήγοντας ακόμα στο συμπέρασμα ότι μπορούμε να το διαχωρίσουμε σε κακό και καλό ψέμα ανάλογα με το σκοπό και τη μορφή που του προσδίδουμε.

Κάποιοι μπορεί να αντιτάξουν πως δεν υπάρχει τίποτα καλό σ'ένα ψέμα, όπως κι αν παρουσιάζεται αυτό. Ίσως να έχουν και δίκιο, ίσως και όχι, αυτό μένει σε σας να το αποφασίσετε. Για την ώρα θα ήθελα να προσπαθήσετε να σκεφτείτε το ψέμα σαν μια απλή έννοια και να αναζητήσετε τη θετική πλευρά αυτής, ακόμα κι αν υποστηρίζετε το ακριβώς αντίθετο. Ας το δούμε λοιπόν. Αν το ψέμα θεωρείται υποκατηγορία του Κακού, τότε ας εξετάσουμε τη θετική πλευρά του Κακού. Το Κακό είναι θεμελιώδες στοιχείο για να κατακτήσουμε την Αίσθηση περι Ηθικής, καθώς μας βοηθά να κατανοήσουμε, να εκτιμήσουμε το Καλό, μας αναγκάζει να τα διαχωρίζουμε, να τα κρίνουμε. Έτσι και το ψέμα, με τον τρόπο που ξεχωρίζει από την αλήθεια μσε δίνει τη δυνατότητα να αναγνωρίσουμε την αξία της, να την εκτιμήσουμε.

Καλά μπορούμε να θεωρήσουμε και τα ψέματα τα οποία χρησιμοποιούμε σε πολύ ειδικές περιπτώσεις (τα κίνητρα και τα κριτήρια ποικίλλουν), ενδεικτικά όταν θέλουμε να αποφύγουμε ΄να προκαλέσουμε σύγχυση σε ένα άτομο με πρόβλημα υγείας ή αναστάτωση σε καταστάσεις που απαιτούν λεπτούς και δύσκολους χειρισμούς. Βέβαια ακόμα και τότε συνήθως τα ψέματα απλώς εξυπηρετούν το χρήστη για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα-η αλήθεια βγαίνει τελικά στην επιφάνεια.

Αν αναρωτιέστε τι θα ακολουθήσει στην εξέταση της έννοιάς μας, δεν έχετε παρά να ρίξετε μια ματιά στον τίτλο. σειρά έχουν τα όμορφα ψέματα. Σας αρέσουν τα παραμύθια, έτσι δεν είναι; Η τουλάχιστον σας άρεσαν κάποτε. Όπως και οι ταινίες. Και τα παιχνίδια. Και τόσα άλλα πράγματα που αποτελούν απόρροια της ανθρώπινης φαντασίας και διηγούνται μια ιστορία, σας μεταφέρουν σε άλλο τόπο και χρόνο. Η ίδια η Τέχνη. Είναι ίσως ενοχλητική η αίσθηση αν το συνειδητοποιείτε, μπορεί και τρομακτική, αλλά, δεν έιναι όλα αυτά, ψέματα; Όμορφα ψέματα που στόχο έχουν την τέρψη του νου και (καποιες φορες) της ψυχής. Σίγουρα το έχετε νιώσει κι εσείς κάποια στιγμή αυτό το ενοχλητικό συναίσθημα, την ώρα που τελειώνει ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι ή μετά το τέλος μια ταινίας περιπέτειας, ουσιαστικά όταν φτάνει η στιγμή για την επιστροφή στην πραγματικότητα.



Στα όμορφα ψέματα συμπεριλαμβάνονται και αυτά τα οποία δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι σε περιπτώσεις όπου ηθελημένα αποφεύγουμε να παραδεχτούμε την πραγματικότητα. Πολλοί προτιμούν να ζουν μέσα σ' αυτά νιώθοντας καλύτερα με το να παραδίνονται στην ψευδαίσθηση αν και εκείνο το ενοχλητικό συναίσθημα που περιγράψαμε παραπάνω λειτουργεί σαν υποσυνείδητος επαναστατικός αντανακλαστικός μηχανισμός, υπενθυμίζοντας μας πότε πότε το τι πραγματικά συμβαίνει.

Το σίγουρο είναι πως, όμορφο ή όχι, περίτεχνο ή κακότεχνο, φανερό ή ύπουλο, το ψέμα υπάρχει παντού γύρω μας. Θα έλεγε κανείς πως ό,τι ακούμε, βλέπουμε και διαβάζουμε δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια καλοστημένη απάτη, για την οποία δουλεύουν όλοι, από τους πολιτικούς μέχρι τους μικροπωλητές, μια παράσταση που μπορεί να έχει ψεγάδια, όμως γίνεται τέλεια γιατί εμείς της επιτρέπουμε να εισχωρήσει στο μυαλό αφήνοντας στην άκρη την κρίση μας, χαμηλώνοντας μια ιδέα τα προστατευτικά τείχη της λογικής. Ίσως επειδή η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή για να τη ζούμε 24 ώρες το 24ωρο. Ίσως ακόμα επειδή το ψέμα είναι ο απόηχος του επιθυμητού και η φαντασία το τελευταίο καταφύγιο όπου ξαναβρίσκουμε την απαραίτητη δύναμη να προχωρήσουμε. Και δεν πειράζει, διότι ούτως  ή άλλως η πραγματικότητα του καθενός φτιάχνεται αποκλειστικά με τα υλικά της δικής του αντίληψης περί χώρου και χρόνου. Αρκεί να μην ξεχνάμε να ζούμε αληθινά μέσα σ'αυτή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου