Καιρος να λαβει τελος η αναμονη!Oι Pens In Disguise επιστρεφουν στο λημερι τους φερνοντας μαζι τους νεα κειμενα!Οσοι πιστοι...συντονιστειτε!!

Συνεργάτες

Αναγνώστες

Like us on Facebook

Visitors

Πρότεινε σε φίλο

Πρότεινε σε φίλο:

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Your Name :
Your Email :
Subject :
Message :
Image (case-sensitive):

Πώς σας φάνηκε το blog;

Από το Blogger.
Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010
Βρέχει εδώ και ώρες, ασταμάτητα. Η μέρα μελαγχολική, μονότονη, ό,τι πρέπει για ύπνο. Οι στάλες πέφτουν στους δρόμους και στις σκεπές και όλη η πόλη αντηχεί από ένα αρχέγονο νανούρισμα. Και η διάθεση όλων είναι φυσικά η ανάλογη. Οι άνθρωποι κάθονται νωθρά πίσω από τα σφιχταμπαριασμένα παράθυρά τους και έχουν επιδοθεί σε ασχολίες νωχελικές, με ρυθμό απόλυτα συγχρονισμένο με τη βροχή.

Είναι παράξενο πώς ο άνθρωπος έχει συνδυάσει φυσικά φαινόμενα με τη διάθεση και την ψυχολογία του. Έτσι η βροχή συμβολίζει τη μελαγχολία, τη θλίψη, τη βαρεμάρα, την μονοτονία. Ο ήλιος πάλι είναι σύμβολο χαράς, έντασης, ζωντάνιας, θέρμης. Και δεν είναι μόνο αυτό, αυτός ο αιώνιος αλαζόνας, που αυτοαποκαλείται άνθρωπος, είχε το θράσος να χαρακτηρίσει αυτά τα φαινόμενα ως “καλά” ή “κακά”. Σύμφωνα με αυτήν την καθιερωμένη σύμβαση, ο καιρός είναι κακός σήμερα. Για την ακρίβεια έχει παλιόκαιρο. Βέβαια ξέρουμε ότι τίποτα δεν είναι απόλυτα καλό ή κακό, και όλα έχουν τη θέση τους στη ζωή, πόσο μάλλον όταν μιλούμε για φυσικά φαινόμενα. Αλλά τέλος πάντων, δε θα σας κουράσω υπεραναλύοντας πράγματα που ήδη ξέρετε.

Τώρα ας το γενικεύσουμε λίγο. Ξεκίνησα με όλη αυτή την εισαγωγή για να αναδείξω το πόσο ισχυρό συμβολικό χαρακτήρα έχουν ορισμένα πράγματα στη ζωή μας. Υπάρχουν φαινόμενα, γεγονότα, αισθήσεις κλπ που έχουν άμεση επίδραση πάνω μας, και δρώντας συνειρμικά, και τις περισσότερες φορές υποσυνείδητα, είτε μας οδηγούν σε ένα καταιγισμό συναισθημάτων και αναμνήσεων, είτε μας εισάγουν σε μια συγκεκριμένη διάθεση. Ας συμφωνήσουμε ότι όλα αυτά θα τα ονομάσουμε “σύμβολα”, έτσι για να καταλαβαινόμαστε.

Πολλές φορές οι αλλαγές που προκαλούνται από τη επίδραση ενός συμβόλου πάνω μας είναι τόσο ανεπαίσθητες που δε τις αντιλαμβανόμαστε, ωστόσο έχουν τρομακτικές επιπτώσεις. Για παράδειγμα πολλές φορές τυγχάνει να αντιπαθούμε άμεσα έναν άνθρωπο χωρίς συγκεκριμένο λόγο. Αυτό συχνά οφείλεται σε κάποιες κινήσεις, εκφράσεις και άλλα στοιχεία που τα έχουμε συνδυάσει συνειρμικά με δυσάρεστα αισθήματα. Πολλές φορές οι πηγές αυτής της αρνητικής προδιάθεσης είναι τόσο βαθιά θαμμένες στην παιδική μας ηλικία και στο υποσυνείδητό μας που είναι σχεδόν αδύνατον να εντοπίσουμε την αιτία του συναισθήματος. Για σκεφτείτε όμως, αν αυτά μπορεί να ισχύουν για την αντιπάθεια, γιατί όχι και για την συμπάθεια; Μήπως και για τον έρωτα; Η αλήθεια είναι ότι δε μπορούμε να απαντήσουμε με σιγουριά, αδυνατούμε να προσδιορίσουμε την ακριβή εξουσία όλων αυτόν των “συμβόλων” και των “συνειρμών” πάνω μας.

Επιχειρώντας μια καλύτερη προσέγγιση σε αυτόν των άγνωστο κόσμο των “συμβόλων”, κατέληξα ότι υπάρχουν δύο ειδών σύμβολα: τα συλλογικά και τα ατομικά. Συλλογικά αποκαλώ εγώ εκείνα τα σύμβολα που έχουν μια συγκεκριμένη επίδραση σε όλα τα μέλη μιας κοινωνίας, δηλαδή προκαλούν παραπλήσιους συνειρμούς και συναισθήματα. Ένα παράδειγμα συλλογικού συμβόλου που προανέφερα είναι η βροχή. Θα εκπλαγείτε αν αναλογιστείτε πόσο ετερόκλιτα πράγματα εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία: το φεγγάρι, η φλόγα, η σβάστικα, το κόκκινο χρώμα, ο σταυρός, ο χαρτοφύλακας, η μίνι φούστα, η θάλασσα, η άσπρη ποδιά του ιατρού, το σφυροδρέπανο κα πολλά ακόμα. Θα προσέξετε ότι άλλα από αυτά είναι διαχρονικά και υπήρχαν από τις απαρχές της ανθρωπότητας, ενώ άλλα προέκυψαν λόγω “ιστορικών συγκυριών” και έκτοτε παρέμειναν βαθιά χαραγμένα στη συλλογική μνήμη. Το νόημα αυτών των συμβόλων βέβαια μπορεί να τροποποιείται ανάλογα με τις κοινωνικές μεταβολές. Τα ατομικά σύμβολα, προφανώς, έχουν ξεχωριστό νόημα για κάθε άνθρωπο, το οποίο έχει να κάνει αποκλειστικά με τα βιώματά του και τις αναμνήσεις του. Σε αυτήν την κατηγορία θα βρείτε πράγματα όπως ένα τραγούδι, μια μυρωδιά, μια γεύση, μια εικόνα, ένας άνθρωπος. Βέβαια τα ατομικά σύμβολα έχουν και την ιδιότητα να τροποποιούν τα συλλογικά, κάτι που είναι απόλυτα λογικό αφού τα προσωπικά μας βιώματα επηρεάζουν την οπτική γωνία από την οποία βλέπουμε ένα σύμβολο, κι ας είναι συλλογικό.
Ωραία όλα αυτά, αλλά τελικά τι; Τι είναι αυτά τα σύμβολα; Τι εξυπηρετούν; Μας κάνουν καλό; Από μια άποψη τα σύμβολα αυτά έχουν μια πολύ αρνητική έννοια. Αναλογιστείτε λίγο το παράδειγμα που ανέφερα με τον άνθρωπο που αντιπαθούμε. Αν αυτά που είπα ισχύουν, τότε τα “σύμβολα” αποτελούν ουσιαστικά τη βάση κάθε προκατάληψης και δε μας αφήνουν να δούμε με καθαρό μυαλό κανέναν και τίποτα. Πριν προλάβουμε καλά καλά να συνειδητοποιήσουμε μια πληροφορία για να προβούμε στην ανάλυσή της, ξεπετάγονται τα σύμβολα και μας κατακλύζουν με σωρεία συναισθημάτων και σκέψεων.Ουσιαστικά αυτά που εγώ αποκάλεσα "σύμβολα", είναι στερεότυπα, και ως τέτοια, αποκτούν άμεσα αρνητική χροιά. Ωστόσο αν το σκεφτείτε καλύτερα, τα “σύμβολα” που θέτει το μυαλό μας, είναι πάρα πολύ χρήσιμα. Ουσιαστικά παίζουν τον ίδιο ρόλο με τα tags σε αυτό το ιστολόγιο ή με τα αρχεία cookies κατά την περιήγηση στο διαδίκτυο. Μας βοηθούν στο να εντοπίζουμε πράγματα στο μυαλό μας, αποτελούν δηλαδή ετικέτες άκρως απαραίτητες όταν πρέπει να βρούμε μια πληροφορία καταχωνιασμένη στην αρχειοθήκη των γνώσεων και των αναμνήσεών μας. Εκτός από το ρόλο των tags, παίζουν το ρόλο και των links. Δηλαδή μας βοηθούν να μεταβαίνουμε από τη μια σκέψη στην άλλη και να πραγματοποιούμε συνειρμούς και συλλογισμούς. Είχατε σκεφτεί ποτέ τι απίστευτες δυνατότητες σας δίνουν τα “σύμβολα”; Εγώ πάντως μόλις σήμερα τις εκτίμησα δεόντως, όταν η θέα της βροχής με οδήγησε στη συγγραφή όλου αυτού του ογκώδους κειμένου.

Γράφει ο Sir Dreamer για τους Pens In Disguise

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου